Geschreven door
Randy B. Singer

Version Française | Engelstalige versie | Versión en Castellano

LAATSTE BEWERKING 25-07-2003
Bijgewerkt tot OS X versie 10.2.6

Copyright © 2002, 2003 Randy B. Singer
Herpublicatie of andere verspreiding zonder schriftelijke toestemming niet toegestaan.
Hierbij toestemming tot linken naar deze pagina.

Vertaald uit het Engels door vrijwilligers van TidBITS-Nederlands.
(Pagina's van derden waarnaar verwezen wordt zijn in het Engels.)

Inhoudsopgave

Introductie
1. Traagheid/Reparatie van permissies/Te weinig RAM geïnstalleerd
2. Traagheid door HP Drivers
3.Draaiend pizzawiel des doods
4. Force-Trash
5. Scherm dood of regelmatige crashes/Firmware Update
6. Geen Drag & Drop/Corrupte Voorkeuren
7. Crashes/Onveranderbare Internetvoorkeuren/Cache-problemen
8. File Directory problemen/E.H.B.O.
9. File Directory problemen/Disk Warrior
10.Kernel Panics/USB problemen/Incompatibele hardware
11.Kernel Panics/Slechte RAM
12.Te kleine partities, te kleine harde schijf, of harde schijf bijna vol
13.Ingebouwde (Cron) onderhoudsroutines
14."Pre-Binding"
15.Printer Driver
16.Printproblemen
17.Scanner Driver
18.Classic afsluiten lost USB-problemen op

19.Kan bestand "in gebruik" niet verwijderen
20.Actieve Classic veroorzaakt afdrukconflict
21.Verlies van netwerkverbinding, of hangen, bij wakker worden uit Slaap
22.Applicaties sluiten plots af en/of Powerbook slaapt niet
23.Numeriek toetsenbord werkt niet
24.Trage start
25.Classic doet lang over het opstarten
26.Beschadigd OS 9 lettertype verhindert OS X op te starten / laat programma stuklopen / blauw scherm
27.Telefoonverbinding verbroken
28.Bestandsuitwisseling tussen OS X en OS 9
29.Modem-problemen onder 10.2.4
30.OS X 10.2.4 Datum en Tijd problemen
31.Problemen bij handmatig indexeren
32.De lijst met geïnstalleerde updates in het Software Update regelpaneel is leeg, zelfs na een succesvolle installatie
33.Repareren van schijfrechten niet mogelijk
34.Harde schijf kan niet geïndexeerd worden
35.FruitMenu vertraagt het starten van applicaties
36.Kan niet opstarten vanaf een externe FireWire Drive
37.Schermresolutie en geometrie-instellingen verloren bij elke start
38.Error 95/Kan Disk Images niet mounten
39.OS 9 of OS X wil niet opstarten/Laptop batterij lijkt dood/Reset NVRAM
40.OS X wil niet opstarten/OS X bestanden, verwijderd door gebruiker, zijn zichtbaar onder OS 9
41.Generieke iconen/Bureaublad dient herbouwd

Meer hulp bij of informatie over OS X

Ik zit op een aantal discussielijsten en heb van gebruikers meerdere redenen gehoord waarom ze aarzelen om over te stappen op OS X. Sommigen zeggen dat ze bezorgd zijn dat als OS X "stuk gaat", ze niet zouden weten hoe dat te repareren. Of dat de handigheid in het opsporen van fouten, verworven door jarenlang gebruik van eerdere versies van het Mac OS, nu achterhaald zou zijn. Anderen hoorden dat OS X gebaseerd is op UNIX en ze maakten zich zorgen dat ze nu commandoregels moesten toepassen en ook een geheel nieuwe set van moeilijk te leren, moeilijk en gevaarlijk toe te passen bekwaamheden zouden moeten leren, om met OS X om te kunnen gaan.
Deze site is bedoeld om beide zorgen weg te nemen.

Ik ga uitleggen dat er helaas een wijd verbreide, domme mythe bestaat over OS X. Deze mythe zegt dat je UNIX moet kennen voor gebruik van OS X, of dat je cryptische codes moet leren voor reparatie van OS X en die moet importeren naar een commandoregel. Bijna steeds is dit onjuist. Mogelijk was dat een beetje zo toen OS X voor het eerst verscheen, maar softwareverschaffers kwamen spoedig met leuke gereedschappen die gebruik van de commandoregel in OS X overbodig maakten.

Omgaan met en foutzoeken in OS X, vooral Jaguar (OS X 10.2) is makkelijker dan het was in OS 7/8/9. Je hoeft helemaal niets te weten over UNIX om te kunnen werken met OS X. (Soms denk ik dat het een slecht idee was van Apple om ooit de term UNIX in hun advertenties te bezigen.) Ik merkte dat het opperen van UNIX-oplossingen en het gebruik van de commandoregel om veel voorkomende problemen in OS X op te lossen, in wezen de meeste Mac-gebruikers de zenuwen geeft. Daarom heb ik met opzet vermeden zulke oplossingen hier aan te raden, tenzij er in het geheel geen andere alternatieven zijn.

De meeste alledaagse problemen die je in OS X 10.2 Jaguar ervaart zijn ondertussen bekend, evenals de methoden om er mee om te gaan.
Je kunt hele boeken schrijven, en dat is ook gedaan, over problemen oplossen onder OS 7/8/9, en trouwens ook over Windows. Problemen oplossen onder OS X Jaguar levert net genoeg stof voor deze ene webpagina. Dat is een van de dingen die OS X zo mooi maken!

Deze site richt zich uitsluitend op OS X 10.2 Jaguar, de meest recente versie van het Apple Macintosh besturingssysteem. Sommige hier genoemde tips zijn echter ook van toepassing op eerdere versies van OS X. Een aantal veel voorkomende problemen in eerdere versies van OS X werden of hersteld, of ze werden makkelijker hanteerbaar onder OS X 10.2 Jaguar, vooral permissie- en Prullenmandproblemen.

Mocht je een probleem bij gebruik van Jaguar tegenkomen, en wordt het niet op deze pagina vermeld, dan zijn er drie dingen die je moet proberen. Het eerste is het herstarten van je Mac met ingedrukte Shift-toets, dan kom je in de Safe Boot modus. Hierdoor start First Aid (ook bekend als fsck, of file system check) (onzichtbaar, maar het is actief). Herstart daarna weer normaal.

Tweede punt is het starten van Repareer Permissies in het Eerste Hulp-Paneel in Schijfhulpprogramma (dat zit in je Utilities map)

Een derde generieke mogelijkheid is het draaien van de laatste "Combo Updater" van Apple:
http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=70174

Een vierde mogelijkheid is de gebruikersvoorkeuren te vernieuwen. (Zie Item #6, hieronder.)

Helpen de twee eerste punten niet, dan moet je nagaan of je probleem wordt veroorzaakt door een defect gebruikersvoorkeurbestand. Maak een nieuwe gebruiker op jouw systeem, log in als die nieuwe gebruiker en kijk of het probleem nu weg is. Als het weg is, dan bestaat het probleem uitsluitend in je primaire account in OS X. Waarschijnlijk is er een defect voorkeursbestand in je User Folder (Gebruikersmap). Gebruik een gereedschap als Dragster om je gebruikersvoorkeurbestanden te verwijderen, deze worden weer opnieuw opgebouwd na een herstart. (Geen zorgen, ik geef meer details over deze voorkeuren. Zie item #6, hieronder.)

Als je slechts één gereedschap wilt installeren voor de onderhoudstaken die Jaguar vereist is mijn huidige favoriet Cocktail, omdat het zo ongeveer alles wat je nodig hebt bundelt in één enkele applicatie, eenvoudig in het gebruik is, een goed hulpbestand heeft, je niet over laat aan de terminal en GRATIS is.
http://www2.dicom.se/cocktail/

Cocktail kan prebinding aanpassen, journaling uit- of inschakelen, cron-taken draaien, toegangsrechten repareren, symbolische links repareren, duplex- en snelheidsinstellingen van een netwerkkaart aanpassen, verboden of ontoegankelijke items repareren, logbestanden bekijken, gearchiveerde logbestanden verwijderen, caches verwijderen, de prullenbak legen, mogelijkheden en uiterlijk van Finder en/of Dock aanpassen, en je systeem eenvoudig optimaliseren door gebruik van de zogenaamde Auto Pilot.

Denk alsjeblieft niet dat dit document betekent dat gebruikers van OS X 10.2 Jaguar een hoop problemen hebben. Dat is niet zo. De meesten hebben in het geheel geen problemen met OS X. Denk ook niet dat OS X een "slecht besturingssysteem" is omdat jij er persoonlijk problemen mee ondervindt. Als je een van deze problemen zou tegenkomen moet je weten dat deze niet normaal zijn in OS X en je dient te doen wat noodzakelijk is om je systeem goed te laten werken. Heb geen angst voor fouten zoeken in OS X alleen maar omdat je niet gewend bent dat te doen.

Als je in het slechtste geval, bij installatie van OS X een probleem hebt dat te tijdrovend is om te analyseren, dan is een oplossing die bijna altijd heel goed lijkt te werken (maar tijdrovend is) het maken van een backup van je documenten en met Schijfhulpprogramma je harde schijf te her-initialiseren (dat betekent het schoonwissen van je schijf) en dan installeren vanaf een verse kopie van OS X op je originele installatie-cd (mogelijk moet je Software Update draaien om de nu meest recente versie van OS X te verkrijgen), en dan al je applicaties en documenten terughalen. Zo zou je een stabiel OS X krijgen, zoals de meeste mensen ervaren.

Jaguar introduceert nu een prima alternatief voor het schoonwissen van de harde schijf en dan al je software vanaf een backup herstellen. Dat heet "archiveer en installeer" en is veel makkelijker.

http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=107120
http://www.macworld.com/2002/10/features/install/

Archiveer en installeer installeert een schone kopie van OS X en maakt je oude kopie van OS X inactief, stopt die in een map (die je later kunt verwijderen, nadat je de dingen van waarde er uit hebt gehaald). Je moet alleen maar weten wat verwijderd moet worden en wat te behouden, nadat de installer zijn werk gedaan heeft. Hiervoor kan dit artikel dienen:

Migrate to OS X 10.2 with a Clean Install, door Dan Frakes
http://www.macworld.com/2002/10/features/install/

Apple levert het volgende document betreffende het opnieuw installeren van een oudere versie van Mac OS X.
http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=25404

Kijkend naar de lijst van mogelijke problemen hieronder, bedenk dan dat het probleem wat jij ondervindt, door meer dan een factor veroorzaakt kan worden. Als de voor de hand liggende oplossing niet werkt, is het vaak de moeite waard om iets anders te proberen.

Ik hoop dat deze pagina je kan helpen!

  1. Traagheid/Reparatie van permissies/Te weinig RAM geïnstalleerd

    OS X kan door verschillende oorzaken traag werken, en sommige gebruikers hebben van verschillende van deze oorzaken tegelijk last. Dit heeft geleid tot het beeld dat OS X veel trager is dan OS 9. Dat is niet zo. Als OS X langzaam is op jouw Macintosh, ook al is het een oudere op G3 gebaseerde Mac, dan dient je installatie nagekeken te worden om dit te verhelpen.

    We kunnen niet om het feit heen dat OS X meer RAM nodig heeft dan OS 9 om goed te werken. De 256MB aan RAM die geleverd wordt (of werd) met de meeste Macs is maar heel weinig voor OS X. RAM is momenteel goedkoop, vergeleken met een aantal jaren geleden. Doe je voordeel met de lage prijzen en stop meer in je Mac. Als je het kunt betalen, stop er dan veel meer in. OS X zal goed gebruik maken van alle RAM die je het geeft. En let erop dat de RAM die je koopt gegarandeerd voldoet aan de specificaties van Apple! (Zie Item #11, hieronder.) De prijzen van RAM verschillen van dag tot dag, en iedereen heeft zijn eigen voorkeursplaats om RAM te kopen. Je kunt de beste dagprijzen van RAM voor je Macintosh hier vinden:

    RamSeeker
    http://www.ramseeker.com/
    volgt de prijzen voor RAM van 42 verkopers, met links naar iedere verkoper.

    RamWatch
    http://www.macresource.com/mrp/ramwatch.shtml

    DealRAM
    http://www.dealram.com

    Als je Mac langzaam is ondanks dat er voldoende RAM in zit (in het bijzonder als je net je besturingssysteem hebt opgewaardeerd), of als je foutmeldingen krijgt dat je niet de juiste bevoegdheden hebt om dingen te doen als het verplaatsen of verwijderen van bestanden, dan moet je Repareer Permissies in het programma Schijfhulpprogramma draaien. Sterker nog, als je dat nog nooit hebt gebruikt, doe het dan nu. Als je het eerder hebt gebruikt, doe het dan nog een keer. (Sommige bevoegdheden hebben de neiging om terug naar de standaard te gaan.)

    Een manier om de bevoegdheden voor een afzonderlijk bestand te herstellen is, een Get Info (Commando-I) te doen op het bestand of programma in kwestie en de eigenaar naar jezelf te veranderen. Maar ik dwaal af.
    http://www.ramostech.com/permissions.html

    Problemen met bevoegdheden komen soms voor als je OS X software ophaalt terwijl je in OS 9 geboot bent. Als je dit doet is de eigenaar tag nog niet gezet.
    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=106712

    Schijfhulpprogramma staat op de Mac OS X installatie-cd, maar de aanbevolen manier om Repareer Permissies te draaien is vanaf je harde schijf. Ga gewoon naar je Utilities map, open Schijfhulpprogramma en aan de linker kant van het venster selecteer je de harde schijf die je wilt repareren. Klik op de Eerste Hulp-tab. Klik hierna op de Repareer Schijfpermissies-knop.

    Je moet Repareer Permissies vanaf je harde schijf draaien, in plaats van vanaf je installatie-cd, omdat de bestandspermissiesprofielen regelmatig veranderd worden door Apple updaters. (o.a. de 10.2.3 update.) Als je Repareer Permissies draait vanaf de CD-ROM zullen de bevoegdheden worden ingesteld conform het profiel op de CD, waardoor een heleboel bevoegdheden die aan de hand van de CD onjuist lijken te zijn, in werkelijkheid juist goed kunnen zijn en alsnog fout ingesteld zullen worden.

    De snelheid van OS X kan in veel gevallen ook worden verhoogd door je gebruikersvoorkeuren te herstellen met een gereedschap als Dragster. (Zie item #6, hieronder.) Als je Dragster voor dit doel gebruikt, wis dan niet de GlobalPrefs of de Dock voorkeuren.

    Noot: soms zijn de knoppen in Repareer Permissies gedimd, en kan Repareer Permissies niet lopen. Het gereedschap Repareer Permissies verlangt dat de bijbehorende .pkg bestanden ("receipts") aanwezig zijn in deze map: /Library/Receipts/. Als een of meer van deze bestanden zijn verwijderd, is het mogelijk dat het gereedschap Repair Privileges niet werkt, of slechts een gedeelte van je systeembevoegdheden repareert.
    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=106900

    Als de receipts niet in jouw /Library/Receipts/ map zitten, kun je de bestanden: BaseSystem.pkg en Essentials.pkg opnieuw neerzetten vanaf je OS X Installatie CD-ROM met Pacifist
    http://www.charlessoft.com/
    en daarna zou Repareer Permissies weer normaal moeten werken.

    Update: Repair Shop is een AppleScript gereedschap dat bestandsrechten kan verifiëren en repareren op je opstartschijf, zonder dat je Schijfhulpprogramma van Apple nodig hebt. Het bewaart een logbestand waar alle incorrecte rechten worden genoemd en hoe ze aangepast zijn. Repair Shop is gratis.
    http://www.nonamescriptware.com/

  2. Traagheid door HP Drivers

    Gebruik je een Hewlett-Packard (HP) scanner of printer? Zo ja, is je systeem ongebruikelijk traag of instabiel, zelfs na het repareren van bevoegdheden? Als je een HP scanner of printer gebruikt, dan kan de driver voor deze apparaten de bron van het probleem zijn.
    http://www.macintouch.com/mosxreader10.2pt35.html#nov15

    Hewlett Packard heeft een technisch document uitgebracht met details over het probleem
    http://h20015.www2.hp.com/en/document.jhtml?reg=&cc=&prodId=hppsc750pr28086&lc=en&docName=bpm30189
    net als Apple
    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=32147

    Mogelijke oplossingen:

    • Herstart je Macintosh en zap de parameter-RAM door simultaan de volgende toetsen tijdens opstarten ingedrukt te houden:
    Commando-Optie-P-R.
    • Verwijder de HP printer-drivers en gebruik in plaats daarvan Gimp Print. (Zie item #15 hieronder.)
    • Verwijder de HP printer-drivers en gebruik de gratis HPIJS-driver in plaats van de HP printer-driver.
    http://www.linuxprinting.org/macosx/hpijs/

    Adam Christianson heeft een klein script geschreven met de naam DealWithHP. Dit script start en stopt het "HP Communications" proces, en kan eenvoudig aan het dock worden toegevoegd zodat je er snel bij kunt. Dit script is een effectieve work-around voor het HP driver probleem.
    http://www.terraform.com/software/

    Update: Ik heb gehoord dat er nu een oplossing is voor dit HP driver probleem, die gebruik maakt van het IOUSBFamily.kext bestand. De truc is, je huidige versie van dit bestand te vervangen door de versie die bij OS X 10.2.1 werd geleverd. Deze versie kun je downloaden bij Apple (alleen via direct FTP, voorzover ik weet) vanaf:
    ftp://ftp.apple.com/developer/Development_Kits/Mac_OS_USB/IOUSBFamily-1.9.2DDK.dmg.bin

    Recentere Update: Gebruikers met dit probleem melden dat de OS X 10.2.3 update het probleem heeft verholpen. Hoera! Als ik niets hoor van gebruikers die nog steeds tegen dit probleem aanlopen zal ik dit probleem binnenkort van deze pagina afhalen.
    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=107263

    Meer informatie van HP:
    http://h20015.www2.hp.com/en/document.jhtml?lc=en&docName=bpm30099
    http://h20015.www2.hp.com/en/document.jhtml;jsessionid=ZVBK4ZVJXRPWZQEXGR3UOSQ?reg=nam&cc=us&docName=bpm35005&lc=en

    Ik heb gehoord dat 10.2.3 het HP driver probleem niet voor alle gebruikers van HP printer heeft opgelost, en dat de software die bij de HP Scanjets hoort nog steeds het Draaiende pizzawiel-probleem veroorzaakt..

    Na het installeren van de Hewlett Packard ScanJet 3.0.1. Update kan het zijn dat Classic niet wil opstarten.
    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=107412

    Probleem Opgelost: HP beweert het probleem te hebben geidentificeerd, een nieuwe scanner driver zou het probleem oplossen!
    http://h20015.www2.hp.com/en/document.jhtml?lc=en&docName=bpm15366

  3. Draaiend pizzawiel des doods

    Een zeldzaam maar irritant probleem wordt door sommigen het "draaiend pizzawiel des doods" genoemd. Wanneer je dit probleem hebt zal de draaiende regenboogcursor verschijnen wanneer je ook maar iets in OS X doet, en ook lang te zien zijn voordat er iets gebeurt. In deze gevallen wordt op de achtergrond de nodige CPU-tijd verbruikt en daardoor wordt verhinderd dat andere acties normaal uitgevoerd kunnen worden, of een applicatie is op zoek naar noodzakelijke gegevens die het niet kan vinden.

    Een eenvoudige manier om te ontsnappen aan deze situatie is om escapepod te gebruiken.
    http://www.ambrosiasw.com/utilities/freebies/

    Tenzij je een van de specifieke problemen hebt die ik hieronder beschrijf kan het probleem normaal gesproken op dezelfde manier opgelost worden als het probleem waarbij OS X te traag is. (Zie Item #1 hierboven.) Dus, draai Repareer Permissies, en herstel je gebruikervoorkeuren.

    Het lijkt erop dat de meest voorkomende oorzaak het gebruik van zo ongeveer elk Symantec/Norton-product is (zoals Norton Utilities, Norton System Works en Norton Anti-Virus.). Ik heb overigens ook wel eens gehoord dat Norton Anti-Virus slecht overweg kan met Drive 10 van MicroMat.
    http://www.micromat.com/drive10/index_drive10.html
    (Opmerking: Voor degenen die hiernaar gevraagd hebben, ja, het gaat hier om de laatste versies van de Symantec producten, dus die OS X-compatibel zijn. Het gebruik van oudere versies van deze producten op een systeem waar deze niet voor bedoeld zijn is erg gevaarlijk!)

    Noot: Beide Symantec Norton producten, DiskDoctor en AntiVirus, doen iets dat OS X irriteert, en dat velen beschouwen als een voorbeeld van slecht programmeren namelijk; deze producten voegen Kernel Extensies toe aan Mac OS X.

    OS X is speciaal ontworpen door Apple om af te rekenen met de instabiliteit veroorzaakt door het toevoegen van extensies. Sommige gebruikers vermijden alle software, die extensies toevoegen aan OS X. En ik kan het hen niet kwalijk nemen. Het is een feit dat de Norton producten betrokken zijn bij een hoop problemen onder OS X.

    Gelukkig zijn er betere alternatieven voor Norton DiskDoctor en Norton AntiVirus voor OS X die geen Kernel Extensions installeren. Ik beveel ten zeerste aan alle Norton producten te verwijderen en gebruik te maken van Alsoft's Disk Warrior
    http://www.alsoft.com/DiskWarrior/index.html
    en Intego's VirusBarrier
    http://www.intego.com/virusbarrier/home.html

    (Opmerking: Om eerlijk te zijn moet ik hier ook aan toevoegen dat een alternatief is om Norton Utilities direct van de CD-ROM te starten, zonder ook maar iets op de harde schijf te installeren. Je kunt dan opstarten van de CD-ROM (door de "c" toets ingedrukt te houden tijdens het opstarten van de machine) en vervolgens kunnen alle belangrijke Norton programma's direct van de CD-ROM gedraaid worden, waarmee alle problemen voortvloeiend uit de installatie van Norton Utilities omzeild kunnen worden.)

    De oplossing is om alle Norton-producten te verwijderen en te herstarten, waarna alles weer bij het oude zou moeten zijn.

    Verzeker je ervan dat je het bestand "SymOSXKernelUtilities.kext" (te vinden in: Systeem/Bibliotheek/Extensies/) verwijdert. Dit specifieke Symantec bestand staat bekend als de bron van vele problemen.

    Symantec biedt een uninstaller aan voor Norton SystemWorks, op de CD-ROM, die slechts in Classic werkt. Voor andere Norton-producten hebben ze instructies op hun website die je vertellen hoe je handmatig de producten van je harde schijf verwijdert. Ze zijn helaas niet 100% accuraat, maar wel behulpzaam. Ze vertellen naar welke mappen je moet zoeken, maar soms zijn de bestandsnamen een beetje anders, soms zijn de bestanden er gewoon niet (ik weet echter niet of deze bestanden onzichtbaar zijn). Deze link brengt je naar de artikelen in kwestie:
    http://service1.symantec.com/SUPPORT/num.nsf/78e5b95967da6a0188256b4a0078a51f/a4ea38e042a38b9188256b8100666e47?
    OpenDocument&sone=nu_mac_7_tasks.html&stg=3&prod=Norton%20Utilities%20for%20Macintosh&ver=7.x&base=
    http://www.symantec.com/techsupp/num/&next=nu_mac_7_contact_tscs_solve.html&src=sg&pcode=num&svy=

    Norton Uninstall voor Mac OS X
    http://www.macmaps.com/NortonUninstall.dmg.gz
    is ontwikkeld door ene "icaneh" op Apple's discussieforum naar aanleiding van een discussie over Norton's problemen met Mac OS X.
    http://discussions.info.apple.com/WebX?50@231.bTryaMfKlj3.512860@.3bc06e88/0

    Het pizzawiel kan ook verschijnen wanneer Classic, of een applicatie binnen Classic, is gecrashed in de achtergrond. In dit geval kun je het probleem oplossen door de Systeemvoorkeuren te openen en Classic te stoppen, of gebruik de toetsen Commando-Optie-Escape, kies vervolgens Classic en kies force-quit.

    Tenslotte ben ik er net achter gekomen dat het pizzawiel ook kan verschijnen wanneer je een corrupt bestand hebt met gebruikersvoorkeuren. Dit kun je oplossen door een programma te gebruiken wat dat bestand kan verwijderen, zoals Dragster. (Zie item #6 hieronder.)
    Wanneer je Dragster voor de eerste keer gebruikt moet je niet gelijk GlobalPrefs of Dock prefs gebruiken (om te vermijden dat je de boel weer opnieuw in moet stellen), kijk eerst of dat werkt.

    Update: Hoewel de voorgaande suggesties die ik in items #'s 1, 2 en 3 heb gegeven effectief zijn voor een grote groep mensen die een traag systeem hebben of het pizzawiel zien, heeft het helaas niet voor iedereen het probleem opgelost.

    Ik denk dat ik iets gevonden heb wat voor de rest een oplossing kan betekenen.

    Het lijkt redelijk te zeggen dat deze problemen veroorzaakt worden door processen die in de achtergrond een deel van de CPU opslokken. Sommige mensen hebben misschien wel meerdere achtergrondprocessen lopen die samen een groot probleem vormen. Er zijn een aantal programma's die aan dit probleem kunnen bijdragen. Je zou die kunnen de-installeren (gewoonlijk door middel van een uninstaller, het naar de Prullenmand verslepen van de map of het icoon van de betreffende applicatie is soms niet genoeg wanneer zo'n programma een kernel extensie of iets dergelijks heeft geïnstalleerd):

    - FAXstf fax software (er is een drop-down menu in de installer dat gewoonlijk zegt "custom install". Het biedt ook de mogelijkheid "uninstall.")
    - anti-virus software (ik heb niet alle vier bekende anti-virus programma's voor OS X getest, maar ik kan je wel zeggen dat VirusBarrier van Intego geen probleem lijkt te zijn op mijn machine. Ik heb wel gehoord dat Norton Anti-Virus wel eens een groot probleem zou kunnen zijn.)
    - veel Norton producten
    - HP printer drivers (waarbij sommige, maar niet alle, problemen zijn opgelost onder 10.2.3)
    - Lexmark X83 Monitor of Lexmark X73 Monitor (achtergrond applicaties die geïnstalleerd wordt door de Lexmark printer/scanner driver)

    Verder zijn er nog wat andere zaken in de achtergrond die je aan zou kunnen passen.

    Schakel netwerkpoorten uit die niet gebruikt worden:

    - Open het Netwerkvenster in de Systeemvoorkeuren
    - Ga naar het "Toon" uitklapmenu.
    - Kies "Configuratie netwerkpoorten"
    - De-selecteer alle poorten die je niet gebruikt
    (zoals interne modem, IR-Poort, Ethernet of Airport-kaart)

    Voorkom het indexeren:

    Net zoals OS 9 indexeert OS X automatisch de bestanden op je harde schijf zodat je heel snel kunt zoeken naar informatie binnen deze bestanden. Je Mac houdt deze index actueel wanneer nodig. Zelfs wanneer je andere dingen aan het doen bent.
    http://www.info.apple.com/kbnum/n106978

    Wanneer je een bestand of map selecteert in de Finder, en Toon Info kiest uit het Archief-menu, kun je dit bestand ook handmatig indexeren door het Content Index menu in dit Toon Info venster te kiezen, of je kunt de index van dat bestand of die map zelfs volledig verwijderen, maar je kunt het indexeren hier niet uitzetten. Die mogelijkheid is een beetje verborgen.

    Om dit uit te schakelen moet je in de Finder in het Finder-menu Voorkeuren kiezen. Deselecteer vervolgens *alle* getoonde talen, zelfs de taal die je gebruikt. Het effect hiervan is dat er geen indexeren plaats zal vinden.

    Een alternatieve methode vind je hier:
    http://www.macosxhints.com/article.php?story=20021024063705938
    Deze tip suggereert het aanpassen van een bestand met de naam SkipFolders.

    Natuurlijk is de mogelijkheid van indexeren zodat je heel snel kunt zoeken erg handig, dus je zou je 'actieve' taal 's avonds weer aan moeten zetten in de voorkeuren en je Mac de hele nacht aan laten. Op die manier zal de machine gedurende de nacht de index up-to-date brengen. Het is ook mogelijk om handmatig de index voor een specifiek bestand of specifieke map vanuit het Toon Info venster te updaten, als dat nodig mocht zijn.

    Zet Classic op 'nooit sluimeren':
    Er is mij verteld dat het op nooit sluimeren zetten van Classic in het Energiestand regelpaneel het probleem van het draaiende pizzawiel des doods voor sommigen op kan lossen.

    Zet Printer delen af:
    Printer delen verslindt CPU cycli in de achtergrond. Als je dit af zet, behalve wanneer je het nodig hebt, is het mogelijk dat je een belangrijke oorzaak van het gevreesde pizzawiel uitsluit!

  4. Force-Trash

    Als #1 hierboven niet werkt als je de Prullenmand wilt legen, kun je dit forceren met TrashIt!:
    http://www.nonamescriptware.com/

    Merk ook op dat Jaguar nu het indrukken van de Optie-toets ondersteunt bij het legen van de Prullenmand, zodat je een geblokkeerd bestand weg kunt gooien (maar niet een bestand waarvan de permissies verkeerd zijn ingesteld), net zoals dat onder OS 9 kon.

    Je kunt ook de toetsencombinatie Shift-Commando-Delete gebruiken. De Finder zal normaal gesproken de Prullenmand legen.

    Als je Optie aan deze combinatie toevoegt, verwijdert de Finder ook bestanden die op slot zitten.

    Het aanpassen van rechten op een bestand, zodat je het daarna wel weg kunt gooien, kan door middel van X-RAY of Modifier. Zie item #19, hieronder.

    BatChmod forceert zowel het legen van de Prullenmand als het aanpassen van bestandsrechten (alhoewel het misschien een te geavanceerd gereedschap is voor sommigen om zich prettig bij te voelen).
    http://macchampion.com/arbysoft/

    Een andere manier om moeilijk weg te werpen bestanden te verwijderen is door deze te comprimeren met Dropstuff. Stel DropStuff zo in dat het origineel verwijderd wordt na compressie. DropStuff kan misschien geen rekening houden met bevoegdheden, en kan het desbetreffende bestand verwijderen na compressie, en het gecomprimeerde bestand is gewoon te verwijderen.
    http://www.stuffit.com/cgi-bin/stuffit/stuffit_loginpage.cgi?standardmac (gratis demo te downloaden)

    Als niks werkt kun je de boel vanuit de Prullenmand naar een map op het Bureaublad te slepen (zodat het makkelijk te vinden is onder OS 9), herstarten in OS 9, en de map dan weg gooien.

    Zie ook item #19, onder.

    Bedenk dat je in sommige uitzonderlijke gevallen een bestand dat met een slash begint pas kunt weggooien nadat je het slash-karakter uit de naam hebt verwijdert.
    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=106272

    Meer info over het weggooien van recalcitrante bestanden.
    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=106272

    Handleiding voor het verwijderen van hardnekkige bestanden en waarom ze niet weg willen. (Legt uit hoe je de Terminal kunt gebruiken voor dit probleem.)
    http://www.osxfaq.com/Tutorials/LearningCenter/HowTo/Trash/index.ws

  5. Scherm dood of regelmatige crashes/Firmware Update

    Wanneer het scherm van je iMac zwart is na installatie van OS X, heb je de noodzakelijke firmware update niet gedraaid. Zie:
    http://db.tidbits.com/getbits.acgi?tbart=06973

    Het lijkt erop dat de firmware update ook een oplossing is voor een probleem met sommige Macs die regelmatig vastlopen.
    http://discusssearch.info.apple.com/WebX?128@190.ooW0aAIQfQI.4@.3bba5c08
    http://cooped-up.blogspot.com/2002_11_03_cooped-up_archive.html

    Er is documentatie over een probleem met Quicksilver G4's die niet goed uit de sluimerstand komen, wat opgelost kan worden met een "Power Mac G4 CD-RW Firmware Update."
    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=88280
    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=120029

  6. Geen Drag & Drop/Corrupte Voorkeuren

    Als blijkt dat Drag&Drop niet langer werkt of als instellingen van de Finder niet bewaard blijven, suggereer ik het gebruik van Dragster om je voorkeuren weer te herstellen.
    http://www.ifthensoft.com

    Ik heb me laten vertellen dat een herstart in OS 9 ook kan werken, door daarna de Gebruikers/[Gebruikersnaam]/Bibliotheek/Voorkeuren map op te zoeken, een back-up te maken van de Voorkeurenmap op een andere locatie (voor het geval je weer terug wilt naar de oude versie) om dan het origineel weg te gooien. Na het herstarten in OS X zouden alle voorkeuren opnieuw opgebouwd moeten worden en zou je probleem tot het verleden moeten behoren.

    Een andere manier om met dit probleem om te gaan is om een back-up te maken van je voorkeuren-bestanden wanneer je Mac goed draait, dus voordat je een probleem ervaart. Back up user prefs is een eenvoudige freeware AppleScript applicatie die back-ups maakt van de /Gebruikers//Bibliotheek/Voorkeuren map voor het geval dat een of meerdere voorkeuren corrupt raken. Verder maakt het ook een back-up van de voorkeuren voor Chimera (Navigator) en OmniWeb die zich in de /Gebruikers//Bibliotheek/Application Support map bevinden en die van Mozilla die in de /Gebruikers//Bibliotheek map zitten. (Van de voorkeuren van Netscape en Microsoft Internet Explorer wordt automatisch een back-up gemaakt wanneer de /Gebruikers//Bibliotheek/Voorkeuren map wordt opgeslagen.) Wanneer je vervolgens het vermoeden hebt dat je corrupte voorkeuren hebt kun je eenvoudig de back-up terug plaatsen. Dit werkt goed omdat je dan niet op het niveau van een individuele applicatie hoeft te gaan zoeken.
    http://www.m-t-software.com/

    PrefsOverload is een utility die je kan vertellen of je onnodige voorkeuren hebt (wanneer het programma dat ze gegenereerd heeft niet langer op je harde schijf staat), maar soms is het ook in staat je te vertellen of er corrupte bestanden op je schijf staan. Wanneer dat het geval is kun je die gelijk vanuit het programma weggooien zodat er een nieuwe versie wordt aangemaakt.
    http://www.ziksw.com/prefsoverload/

    Update: Ik heb gehoord dat het bestaan van niet meer gebruikte voorkeurenbestanden sommige programma's kan weerhouden van opstarten. PrefsOverload kan deze bestanden snel lokaliseren en stelt je bovendien in staat om ze te verwijderen.

    Diagnostische test voor corrupte voorkeuren

    Corrupte gebruikersvoorkeuren is een van de meest voorkomende problemen onder OS X. Een snelle manier om na te gaan wat je probleem is, is een nieuwe gebruiker aan te maken.

    Dit doe je als volgt:

    1. Selecteer Systeemvoorkeuren uit het Apple Menu.
    2. Klik op het 'Toon Alles' icoon om ervoor te zorgen dat alle voorkeuren zichtbaar zijn.
    3. Klik 1 keer op het Accounts icoon.
    4. Klik op de Nieuwe Gebruiker knop.
    5. Tik de naam van de nieuwe gebruiker in, samen met een korte naam, een wachtwoord en een hint (optioneel). Zet "Gebruiker kan deze computer beheren" aan.
    6. Klik op OK.
    7. Verlaat het Systeemvoorkeuren programma door Stop uit Systeemvoorkeuren menu te kiezen.

    Merk op dat je beheerdersrechten moet hebben om een nieuwe gebruiker aan te maken. Als je ingelogd bent als een gebruiker die die rechten niet heeft, moet je eerst op het slot links onder klikken en een beheerdersnaam en -wachtwoord invoeren om veranderingen door te kunnen voeren.

    Na het aanmaken van een nieuwe gebruiker moet je uitloggen (onder het Apple menu) en dan weer inloggen als de nieuwe gebruiker. Als de problemen die je had nu weg zijn, is het vrijwel zeker dat iets in je Gebruikersmap het probleem veroorzaakt. Het meest waarschijnlijk is dat de veroorzaker het Voorkeurenbestand is van het programma met de problemen. Die bestanden hebben de extensie ".plist". Probeer dan te herstarten onder OS 9, en sleep het voorkeurenbestand van die applicatie naar het Bureaublad en herstart weer in OS X. Er zal automatisch een nieuwe verse kopie van dat voorkeurenbestand aangemaakt worden, en het probleem zou weg moeten zijn.

    Om deze nieuwe gebruiker weer te verwijderen doe je het volgende:

    1. Start op in OS 9.
    2. Zoek de Gebruikersmap. Die vind je op het 'root' niveau van je harde schijf.
    3. Open de Gebruikersmap en zoek de map met de naam van de gebruiker die je wilt verwijderen.
    4. Sleep die map naar de Prullenmand.
    5. Leeg de Prullenmand.

    De meeste mensen bewaren de nieuwe gebruikersaccount voor test-doeleinden. Indien je hem wil verwijderen, is dit de manier via de Terminal zonder in OS 9 op te starten.
    http://forums.osxfaq.com/viewtopic.php?t=5176

  7. Crashes/Onveranderbare Internetvoorkeuren/Cache-problemen

    Het kan voorkomen dat OS X Jaguar geplaagd wordt door het crashen van willekeurige programma's (met name na het updaten van software). Het kan ook voorkomen dat de Internet-voorkeuren vast lijken te zitten. Het resultaat hiervan is doorgaans dat je de standaardbrowser niet kunt wijzigen. Meestal zijn deze problemen te wijten aan gecorrumpeerde of verouderde cache-data. Jaguar Cache Cleaner kan deze problemen oplossen door de cache van OS X te verwijderen en te herstarten.
    http://www.northernsoftworks.com/jaguarcachecleaner.html

    Cache Out X is een gelijksoortig gereedschap.
    http://www.nonamescriptware.com/

  8. File Directory problemen/E.H.B.O.

    Als je Mac zich misdraagt moet je eigenlijk beginnen met ofwel het draaien van Schijfhulpprogramma/E.H.B.O. terwijl je bent opgestart van de OS X CD-ROM, dan wel, en dit is nog eenvoudiger (en nieuw in OS X 10.2) opstarten met de Shift-toets ingedrukt zodat je Mac opstart in de Safe Boot modus. In de Safe Boot modus draait OS X automatisch (en onzichtbaar) E.H.B.O en heb je de CD-ROM niet nodig. (Je moet daarna wel opnieuw opstarten nadat de desktop verschijnt, daar sommige opstartbestanden nu niet geladen zijn.)
    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=106214
    http://www.info.apple.com/kbnum/n107392
    http://www.info.apple.com/kbnum/n107393
    http://www.info.apple.com/kbnum/n107394

    Voor de techneuten die vroegen waarom ik niet heb voorgesteld om "fsck" te draaien in Single-User modus het volgende: Apple-programmeurs zeggen dat 1) het draaien van First Aid *precies* hetzelfde is als het draaien van fsck (er schijnen wat rare reparatierapporten te zijn bij het draaien van fsck die anderszins suggereren maar dat is niet zo) en 2) dat het opstarten in Safe Boot modus net zo effectief is als het draaien van fsck in Single-User modus. Dit is opgelost na een verhitte discussie op de X4U e-maildiscussielijst die onderhouden wordt door een werknemer van Apple.

    Dus het proces van het opstarten in Single-User modus en het vervolgens draaien van fsck is min of meer achterhaald dankzij de nieuwe Safe Boot opstartfunctie in Jaguar.

    Waar staat First Aid op je OS X Installer CD-ROM

    • Voer je Macintosh OS X 10.2 Installer CD-ROM in.
    • Herstart je Macintosh terwijl je de "c"-toets ingedrukt houdt.
    • De installer deelt nu mee dat de Installatie voorbereid wordt. wacht tot hij daarmee klaar is
    • In het Installer-menu bovenaan het scherm, kies je Open Disk Utility.
    • Links in het venster dat nu verschijnt selecteer je de schijf die je wilt repareren.
    • Klik op de First Aid-tab.
    • Klik op de Repair Disk-knop.

  9. File Directory problemen/Disk Warrior

    Als E.H.B.O. je probleem niet verhelpt (en dat zou raar zijn, omdat E.H.B.O. onder OS X aanmerkelijk beter is), gebruik dan Disk Warrior.
    http://www.alsoft.com/DiskWarrior/index.html

    (NOOT: Hoewel Alsoft de mogelijkheid biedt om DiskWarrior online te kopen en het te downloaden van hun website, is het verstandiger om DiskWarrior op CD-ROM te kopen daar DiskWarrior gedraaid dient te worden van een andere schijf dan de schijf die gerepareerd moet worden en op dit ogenblik moet het ook nog gedraaid worden vanaf een schijf met OS 9. (Je kunt de gedownloade versie draaien vanaf een tweede harde schijf waar OS 9 op draait of van dezelfde harde schijf maar een andere partitie.)

  10. Kernel Panics/USB problemen/Incompatibele hardware

    Een "Kernel Panic" is een foutmelding die opeens verschijnt en je zegt je Mac te herstarten (in diverse talen).
    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=106227

    Heb je regelmatig last van een kernelpaniek en eventueel andere vreemdheid? Allereerst, weet dat kernelpaniek nooit normaal is voor OS X. (Je kon zo nu en dan een crash bij OS 7/8/9 verwachten. Het zou nooit moeten gebeuren in OS X.) Als First Aid zegt dat er geen probleem is, probeer dan alle USB-randapparatuur af te koppelen (behalve de muis en toetsenbord) en kijk of dingen beter worden. (b.v. scanners en printers.) Als dingen beter gaan nadat je dit geprobeerd hebt, heb je een goeie USB-hub nodig. De Pertech Hubmaster is de beste.
    http://www.pertech.net/prod01.htm

    Het kan ook zijn dat hardware van derden de instabiliteit veroorzaakt. Heb je een accelerator geïnstalleerd? Of een SCSI-kaart? Verdenk deze dan eerst. Verwijder ze en kijk of je Macintosh stabieler wordt. Neem contact op met de maker(s) van deze producten om te kijken of er upgrades of patches zijn om ze geschikt te maken voor OS X.

    Als je Macintosh regelmatig een Kernel Panic geeft als hij wakker wordt probeer dan of het weggooien van het onderstaande bestand helpt:
    com.apple.Powermanagement.xml
    dit zit in:
    private/var/db/SystemConfiguration

    Er werd mij verteld dat de optie "zet harde schijf in sluimerstand indien mogelijk" in het Energiestand systeemvoorkeurenpaneel uitzetten voor een aantal gebruikers de Kernel Panics heeft verholpen.

  11. Kernel Panics/Slechte RAM

    Slechte RAM schijnt een veel voorkomend probleem te zijn bij OS X gebruikers.

    Als je last blijft houden van kernelpaniek nadat je USB-randapparatuur afgekoppeld hebt, zoek het dan in alle RAM die je geïnstalleerd hebt en die niet van Apple is. Controleer ten eerste of alle RAM goed vast zit door het opnieuw vast te zetten. Als dat niet helpt verwijder alle RAM die niet van Apple is (zelfs als het goed werkte in OS 8/9) en kijk of het beter gaat. OS X is veel gevoeliger voor RAM die niet binnen de specificaties van Apple valt..
    http://www.macintouch.com/badram01.html

    Er is gevraagd of er een manier is om non-Apple RAM te testen zonder het te verwijderen. Die is er, maar sommige van deze test-utilities zeggen je dat je RAM in orde is, zelfs als dat niet het geval is. Dus je kunt beter alle non-Apple RAM verwijderen zoals hierboven aangegeven is.

    Sommige Macintosh modellen hebben een Hardware Test CD-ROM die hardware- en RAM-testen doet.
    Zie:
    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=58772
    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=88048
    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=50140
    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=50138
    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=31295

    DIMMFirstAid is een uitstekende utility die zelfs eventueel RAM kan repareren.
    http://www.mactcp.org.nz/dimmfirstaid.html

    RAMCheck 2.1 is een heel oude utility, maar verscheidene mensen rapporteren dat het nog steeds werkt als je start in OS 9.
    http://download.digidesign.com/support/digi/mac/utilities/RAMCheck210.sea.hqx

    Weet dat het tegelijk geïnstalleerd hebben van RAM DIMM's met verschillende snelheden (bijvoorbeeld PC100 en PC66) ook problemen kunnen veroorzaken. Als dit het geval is, haal dan alle DIMM's van een andere snelheid weg en kijk of dat helpt.

    Het probleem kan zelfs liggen in slechte Apple RAM (of RAM van derden die aan Apple's specificaties voldoet maar toch niet goed werkt). Vandaag de dag zijn de banen in RAM chips zo ongelofelijk klein dat het mogelijk is dat RAM langzaam degradeert door een kleine statische schok die hij ooit ontvangen heeft (zelfs tijdens de montage) zodat het er op een dag plotseling mee uitscheidt. Dus als het verwijderen van de RAM van derden niet helpt, is het de moeite waard deze opnieuw te installeren en Apple's eigen RAM te verwijderen om te zien of dat helpt.

  12. Te kleine partities, te kleine harde schijf, of harde schijf bijna vol

    Je hebt braaf geluisterd naar mensen die zeiden dat het een goed idee was om je harde schijf te partitioneren voordat je OS X installeert, en nu draait je Mac vreselijk slecht. Ik heb gehoord dat dit vaak gebeurt en ik raad mensen af om hun harde schijf voor OS X te partitioneren, tenzij ze echt weten wat ze doen en waarom, en als ze bereid zijn om hun gegevens een aantal keren naar een backup te schrijven, volledig te wissen en dan weer te herplaatsen, om de instelling te optimaliseren.

    Waarom is partitioneren zo'n slecht idee? Omdat OS X graag een flink stuk vrije ruimte van de harde schijf heeft voor caches, virtueel geheugen, kladruimte, enzovoort. OS 9 (Classic) doet dat tot op zekere hoogte ook. En ze willen niet alleen graag vrije ruimte hebben, maar vooral continue ruimte. (Dat wil zeggen dat de vrije ruimte uit één ongedeeld stuk moet bestaan, niet in losse fragmenten verstrooid over je harde schijf.) Als je OS 9 of OS X installeert op een te kleine partitie, of als je harde schijf gewoonweg te klein is, dan kan het gebeuren dat er niet genoeg continue vrije ruimte beschikbaar is voor het besturingssysteem om goed te draaien. Of als je harde schijf te klein is, kan het onmogelijk zijn om een partitie voor het besturingssysteem te maken die groot genoeg is.

    Als je OS 9 en OS X op een niet-gepartitioneerde schijf installeert, geef je beide besturingssystemen de maximaal mogelijke hoeveelheid vrije, continue ruimte om mee te werken. Je zou kunnen overwegen om een backup te maken van je documenten en applicaties, je harde schijf te herformatteren zonder partities en alles weer terug te installeren op de schijf. Ja, er zijn wat kleine voordelen die je opgeeft als je schijf niet gepartitioneerd is (het grootste is de mogelijkheid om onderhoud en schijfherstel te plegen op een partitie terwijl je op een ander opgestart bent), maar de winst in betrouwbaarheid van het systeem is, althans voor mij, belangrijker.

    (NOOT: Sommige vroege G3-gebaseerde Macs, zoals de beige G3's en vroege iMacs, met harde schijven die groter zijn dan 8 GB, eisen dat je je harde schijf partitioneert voordat je OS X mag installeren. In dat geval moet je een partitie van 8 GB of minder maken en OS X geheel op de eerste 8 GB van de schijf installeren.
    http://manuals.info.apple.com/Apple_Support_Area/Manuals/mac_os/ReadBeforeYouInstall10.2.PDF

    Omdat je Mac continue vrije ruimte op je harde schijf nodig heeft, is het niet ongebruikelijk dat hij begint op te spelen als je nog zo'n 20 procent vrije ruimte op je schijf hebt. (Of je schijf nu gepartitioneerd is of niet. Maar de grens wordt eerder bereikt op een gepartitioneerde schijf.) Dat kan een aantal gigabyte zijn, als je een echt grote schijf hebt. (Als mensen horen dat het probleem is dat hun harde schijf bijna vol is, zeggen ze vaak: "Maar ik heb nog meerdere gigabytes vrije ruimte!") Als dit het geval is, is een tijdelijke oplossing om een deel van je gegevens te archiveren en zo ruimte vrij te maken en vervolgens een defragmentatie-programmaatje te draaien, zoals Plus Optimizer van Alsoft (dit wordt geleverd met Disk Warrior als je die op CD-ROM koopt).
    http://www.alsoft.com/PlusOptimizer/index.html

    Ik moet erbij zeggen dat Plus Optimizer niet helemaal geschikt lijkt voor OS X en sommigen zeggen dat het gebruik ervan een nadelige effect heeft gehad op de prestatie van hun Mac.

    Norton SpeedDisk dat gebundeld is met Norton Utilities zou wel eens de beste keuze kunnen zijn voor het defragmenteren van je harde schijf onder OS X. (Maar zie item #3 hierboven.) HIER vind je een gewoon defragmentatieprofiel voor OS X dat je kunt gebruiken met SpeedDisk. (Ik ben niet verantwoordelijk voor wat dit profiel doet met je harde schijf. Gebruik het alsjeblieft alleen als je een backup hebt gemaakt van al je data.) Ik heb 'm zelf niet geprobeerd maar anderen hebben mij verteld dat het de prestaties van hun Macs heeft verbeterd. Om te leren hoe dit profiel te gebruiken, klik HIER.

    Als je OS X draait, hoef je overigens niet regelmatig een defragmentatie-programma te draaien. Net zoals OS X stukken slimmer met geheugen (RAM) omspringt dan OS 9, geldt dat ook voor het gebruik van de harde schijf. Hoewel besturingssystemen die op UNIX gebaseerd zijn veel SCHIJF-fragmentatie hebben (d.w.z. dat er veel ongebruikte ruimte zit tussen gebieden met gegevens op de schijf), proberen ze er zelf voor te zorgen, indien mogelijk, dat er geen FILE-fragmentatie is (het opknippen van een programma in verschillende stukken verdeeld over je schijfruimte).

    Schijffragmentatie vermindert de prestaties van een schijf niet. File-fragmentatie kan je schijf langzamer doen werken, maar dat gebeurt onder OS X alleen als je schijf vrijwel vol is.

    Dus het gebruik van een defragmentatie-programma, of van een willekeurig andere defragmentatiemethode (bijvoorbeeld een backup van je hele schijf maken en die terug plaatsen), heeft vermoedelijk geen effect, tenzij je schijf (of een individuele partitie) bijna vol is.

  13. Ingebouwde (cron) onderhoudsroutines

    Als je je Mac niet 24 uur per dag aan hebt staan, of als je hem wel de hele tijd aan laat staan maar 's nachts laat sluimeren, kan hij niet de automatische onderhoudsroutines draaien die om ongeveer 3:15 's nachts worden gestart en die voorkomen dat je harde schijf vol loopt met logbestanden, caches, enzovoorts. Gebruik in dat geval MacJanitor.
    http://personalpages.tds.net/~brian_hill/macjanitor.html

    Sommige gebruikers melden een "Uit de klauwen gelopen cache- of logbestand". Dit houdt in dat je plotseling merkt dat je harde schijf is volgelopen zonder dat je weet waarmee. Dit komt door een cache- of logbestand dat ongebreideld is gaan groeien. Met DiskSurveyor
    http://www.twilightsw.com
    of OmniDiskSweeper
    http://www.omnigroup.com/applications/omnidisksweeper/
    kun je bekijken welke bestanden opgezwollen zijn en nu al jouw schijfruimte in beslag nemen. MacJanitor en vervolgens Cache Out X draaien zou het probleem moeten verhelpen.

    Cache Out X ruimt cache- en swapfiles op.
    http://nonamescriptware.com/programs/CacheOutX.sit

    CronniX is een gratis utility, waarmee je de precieze tijd kunt instellen waarop de cron onderhoudsscripts dienen te draaien.
    http://www.koch-schmidt.de/cronnix/index.html

    Met Macaroni kun je onderhoudsroutines automatisch laten opstarten volgens een rooster dat je zelf instelt.
    http://www.atomicbird.com/

    Het gereedschap Cronaid heeft veel weg van Macaroni.
    http://www.droolingcat.com/software/cronaid/

    En dan is er nog Cronathon
    http://www.nonamescriptware.com/

    Ook met Maintain, Cocktail en Xupport kun je cron jobs laten lopen, en nog een hoop andere dingen doen. Deze schrijver houdt met name van Cocktail.
    http://homepage.mac.com/mar0588/maintain1/Menu16.html
    http://www2.dicom.se/cocktail/
    http://www.computer-support.ch/Xupport/info.html

  14. "Pre-Binding"

    In eerdere versies van OS X dan 10.2 bestond het probleem dat je sommige programma's handmatig moest "pre-binden" omdat ze anders te langzaam waren. Onder Jaguar hoef je dat niet meer handmatig te doen. Als het installatieprogramma het niet al doet tijdens het installeren van een nieuw stuk software, dan gebeurt het automatisch alsnog op het moment dat het programma voor het eerst wordt opgestart. Eigenlijk is het dus helemaal geen probleem onder OS X 10.2 Jaguar.
    http://radio.weblogs.com/0100490/stories/2002/08/24/prebindingExplained.html

    Toch is het goed te weten dat het normaal is dat een programma dat niet met een installatieprogramma is geïnstalleerd, de eerste keer langzaam opstart. Alle volgende keren hoort het programma vlot op te starten.

  15. Printer Driver

    Dit document biedt links naar informatie over apparaten van andere producenten die compatibel zijn met Mac OS X 10.2.
    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=25403
    Hier is de lijst met printers waarvoor OS X zelf drivers heeft.
    http://www.apple.com/macosx/upgrade/printers.html

    Dit document legt uit hoe je nieuwe printer drivers moet installeren vanaf de Restore CD-ROM's nadat OSX 10.2 geïnstalleerd is.
    http://www.info.apple.com/kbnum/n107115

    Als OS X 10.2 Jaguar geen driver voor jouw printer heeft, probeer dan Gimp-Print.
    http://gimp-print.sourceforge.net/MacOSX.php3

    Linux Printing.org heeft een OS X installatiepakket voor Jaguar uitgebracht met ondersteuning voor PostScript level 1 printers. Jaguar genereert level 2 en level 3 PostScript en was, tot op heden, niet in staat om af te drukken op oudere printers. Het nieuwe pakket bevat PostScript Printer Descriptions, PPDs, voor:

    LaserWriter
    LaserWriter Plus
    LaserWriter IINT
    LaserWriter IINTX
    Personal LaserWriter NT

    Zie de nieuwe PSLevel1 voor Mac OS X voor meer details.
    http://www.linuxprinting.org/macosx/pslevel1/

    Wanneer je een Epson Ink Jet printer hebt waarvoor er geen OS X 10.2 Jaguar driver bestaat, is iProof-X of iProof-X LF misschien een oplossing. Dit zijn non-PostScript drivers ontworpen voor meer dan 55 verschillende Epson Ink Jet printers.
    http://www.iproofsystems.com/iProofX/iProofXhomepage.htm

    Epson heeft veel OS X printer drivers beschikbaar als download.
    http://www.epson.com/cgi-bin/Store/support/supAdvice.jsp?BV_SessionID=@@@@0043742282.1052699990@@@@&BV_EngineID=iadchegikfjebfdmcfjgckidnf.0&noteoid=17764

    PowerRIP X is een PostScript Level 3 Compatibele RIP (Raster Image Processor) voor Epson Inkjet Printers. Alle OS X 10.2 applicaties kunnen direct printen naar PowerRIP X.
    http://www.iproofsystems.com/PowerRIPX/PowerRIPXhomepage.htm

    Keyspan's USB Parallel Printer Adapter laat het gebruik toe van parallelle printers met Mac OS X 10.2. De adapter is een zesvoets kabel die een parallelle printer verbindt met de USB-poort op een Mac of PC, en is compatibel met meer dan 200 parallelle inkjet, laser, en dot matrix printers. Het bevat ook een printerconfiguratieprogramma voor het toevoegen van parallelle printers aan Print Center. De USB Parallel Printer Adapter kost $39 voor Mac OS X 10.2 en Windows.
    http://www.keyspan.com/products/usb/up6c/

  16. Printproblemen

    Wanneer er wel drivers bestaan voor je printer, maar je toch problemen hebt met afdrukken, kijk dan eens naar Print Center Repair.
    http://www.fixamac.net/software/pcr/

    Wanneer je problemen hebt met het toevoegen van een netwerkprinter aan Afdrukbeheer als een AppleTalk printer, kun je proberen je printer toe te voegen als een LPR printer (Line Printer Queue). Houdt daarvoor de Optietoets ingedrukt wanneer je 'Printer toevoegen' in Afdrukbeheer kiest. Er worden dan een aantal geavanceerde opties aangeboden, die je in staat stellen om onder andere LPD/LPR printing te configureren. Je kunt je printer aan Afdrukbeheer toevoegen door het inkloppen van het IP adres en het selecteren van het juiste PPD (PostScript Printer Description) bestand.
    http://web.mit.edu/is/help/macos/macos10.1/OSXprint/lpr10.1.5.html
    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=24512
    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=106707
    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=106709

    Dit document biedt links naar Afdrukbeheer probleemoplossingsdocumenten.
    http://www.info.apple.com/kbnum/n25385

    Tips voor problemen met een verdwenen printer.
    http://glclk.about.com/?zi=5/Nxx

  17. Scanner Driver

    De Image Capture Architecture (ICA) in Mac OS X 10.2 biedt ondersteuning voor een groot aantal USB en FireWire flatbed en film scanners. Deze pagina geeft je een lijst scanners die compatibel zijn met OS X 10.2.
    http://www.apple.com/macosx/upgrade/scanners.html

    Wanneer OS X 10.2 Jaguar geen driver heeft voor je scanner, kun je Vue-Scan proberen.
    http://www.hamrick.com/

    Een andere mogelijkheid is Silverfast AI
    http://www.silverfast.com/

    MagicScan voor UMax scanners
    http://www.umax.co.uk/support/technotes/macosx.htm
    http://www.umax.de/ftp/MS51.hqx
    http://www.tek-serve.co.uk/code/main.asp?sitepages=Download
    Dit is de officiële MacOSX driver van UMAX Germany (software is weliswaar in Engels).

    Er is een nieuwe driver voor de HP ScanJet 3570c
    http://h20015.www2.hp.com/en/softwareList.jhtml;jsessionid=3JQG01GEDXS43QEXGRMEOSQ?reg=&cc=us&prodId=hpscanjet374771&lc=en&softitem=Mac%20OS%20X&sw_lang=en

    HP heeft verschillende nieuwe scanner drivers geïntroduceerd voor OS X. Je kunt zoeken naar een nieuwe HP scanner driver voor jouw model op:
    http://welcome.hp.com/country/us/eng/software_drivers.htm

  18. Classic afsluiten lost USB-problemen op

    In sommige gevallen kun je grillig gedrag (de apparatuur reageert traag, of wordt niet herkend door je computer) van externe apparaten die aangesloten zijn via USB (zoals scanners en printers) verhelpen door Classic af te sluiten.

  19. Kan bestand "in gebruik" niet verwijderen

    Af en toe wordt een bestand wel eens beschadigd, bijvoorbeeld wanneer het niet volledig van het internet is afgehaald. Wanneer je een dergelijk bestand wilt verwijderen, weigert je Mac dit misschien omdat het "door een andere applicatie wordt gebruikt."
    Met een utility zoals TrashIt! (zie #3 hiervoor) kun je het toch proberen te verwijderen.
    Je kunt het bestand naar het Bureaublad verplaatsen, heropstarten in OS 9, en het daar in de Prullenmand gooien.
    Als je geen Macintosh model hebt dat kan opstarten in OS 9, start dan op van een andere schijf of van een CD-ROM met OS X (met de "C" toets ingedrukt). Zoek het bewuste bestand en verwijder het.

    Een andere optie is het bestandtype controleren met X-RAY
    http://www.brockerhoff.net/xray/index.html
    MuchoFileInfo
    http://www.muchosoft.com/fileinfo.htm
    of Modifier.
    http://www.finikin.com/

    Voor OS X is het bestandtype "bzy0" namelijk een actief bestand. Verander in X-RAY of Modifier het type in "text" zodat je het bestand wel kunt verwijderen.

    Een andere methode om een PDF- of tekstbestand dat "in gebruik is" te verwijderen is het verslepen van het pictogram van het bestand naar TextEdit. Selecteer Alles selecteren in TextEdit en druk dan op de Delete-toets en Bewaar. Sluit het bestand. Nu zou je het wel moeten kunnen verwijderen.

  20. Actieve Classic veroorzaakt afdrukconflict

    Dit was meer een probleem bij de vorige versies van OS X, maar in sommige gevallen veroorzaakt een actief Classic problemen bij het afdrukken naar bepaalde printers. Als je dus te maken hebt met een ongewoon probleem bij het afdrukken, sluit dan Classic af (of schakel het automatisch opstarten van Classic uit), wat een oplossing voor je probleem kan zijn.

  21. Verlies van netwerkverbinding, of hangen, bij wakker worden uit Slaap

    Als je je netwerk- of breedband-internetverbinding verliest nadat je Macintosh uit de sluimerstand ontwaakt, moet je waarschijnlijk een voorkeurbestand dat Jaguar niet meer nodig heeft, weggooien:

    /Bibliotheek/Voorkeuren/com.apple.PowerManagement.plist

    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=106905

    Anderen hebben gemeld dat dit probleem was opgelost nadat zij de caches van OS X hadden opgeschoond. Je kan dit met Jaguar Cache Cleaner, vermeld in punt #7 hiervoor.

    Weer anderen hebben gemeld dat dit probleem eenvoudig op te lossen is door de PRAM (Parameter RAM) te zappen. Herstart met de toetsen Commando-Optie-P-R ingedrukt tot je de opstartklanken twee keer hebt gehoord.
    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=2238

    Ik vermoed dat dit probleem aan meer dan één oorzaak te wijten is, wat meteen ook verklaart waarom verschillende mensen met verschillende oplossingen voor de dag komen.

  22. Applicaties sluiten plots af en/of Powerbook slaapt niet

    Ik heb van minstens 6 mensen gehoord dat bij hen één of meer applicaties plots afsluiten bijna onmiddellijk nadat ze worden opgestart. Ik geloof dat we de oplossing voor dit probleem hebben gevonden. In ieder geval doet het probleem zich niet meer voor als de gebruiker in het systeem een nieuwe gebruiker aanmaakt (zie punt #17 hiervoor) en inlogt als die nieuwe gebruiker. Dit wijst op een beschadigd voorkeurbestand als de oorzaak voor het probleem. Er zijn aanwijzingen dat de schuldige dit gebruikersbestand is: " .GlobalPreferences.plist" te vinden alhier:

    Gebruikers/[Gebruikersnaam]/Library/Preferences/.GlobalPreferences.plist
    Verwar dit bestand niet met het bestand met precies dezelfde naam in:
    /Library/Preferences/.GlobalPreferences.plist

    Als jij dit probleem hebt, download de nieuwste versie van Dragster. (Zie punt #6 hiervoor.) De ontwikkelaar van Dragster is zo vriendelijk geweest op mijn verzoek de mogelijkheid om het gebruikersbestand GlobalPreferences te verwijderen op te nemen.

    Hier volgt de ingewikkelde manier om dit probleem op te lossen; ik vrees wel dat dit het petje van de meeste gebruikers te boven zal gaan. Gelukkig zou het met Dragster even goed moet gaan, en hoef je dan niet werken met de Terminal.
    http://forums.macnn.com/showthread.php?s=2bae99213bcd04b82868fc3436206099&threadid=128154

  23. Numeriek toetsenblok doet het niet

    Sommige gebruikers kunnen hun numeriek toetsenblok niet meer gebruiken na de Mac OS X 10.2.2 update. Het is nu gebleken dat Mac OS X 10.2.2 per ongeluk "Het numerieke toetsenblok fungeert als muis" in het deel Muis van het tabblad Universele toegang in Systeemvoorkeuren inschakelt. Schakel deze optie uit om opnieuw met het numeriek toetsenblok te kunnen werken.

  24. Trage start

    Als je niet op een netwerk zit, en/of je gebruikt geen Airport, zorg dan dat alleen de netwerkpoort van je interne modem actief is. Anders loopt het OS bij het opstarten alle andere poorten (Ethernet, Airport, etc.) langs op zoek naar netwerkactiviteit. Dit geldt speciaal als sommige van de ongebruikte poorten voor DHCP zijn ingesteld.

    Ga naar het Netwerkpaneel in Systeemvoorkeuren en klik op het 'Toon' popup menu. Kies 'Netwerkpoort Configuraties'. Zorg dat de Interne modempoort als enige geselecteerd is. (Behalve natuurlijk als je Macintosh op een netwerk is aangesloten, of als je een Airport gebruikt, want dan moet je de poort die hierbij hoort ook selecteren.)

    Een andere mogelijke oorzaak van traagheid bij het opstarten is dat je Mac een tijdserver op het netwerk raadpleegt terwijl je geen breedbandverbinding (DSL of kabelmodem) met het internet hebt. Ga in Systeemvoorkeuren naar het Datum en tijd paneel, klik op de tab "Netwerktijd", en zorg dat er geen vinkje staat bij Gebruik netwerk tijdserver. De oorzaak van de vertraging is dat je computer verbinding maakt met het internet en op zoek gaat naar een Netwerk tijdserver om de klok mee gelijk te zetten. (Door dit uit te zetten voorkom je ook dat je Mac op de vreemdste ogenblikken gaat bellen met het internet.)

    Als je toch bezig bent, kijk meteen in Applications onder /Utilities/Directory Access. Klik op de tab "Services", en haal in het venster dat verschijnt de vinkjes weg bij de diensten die je niet gebruikt (of van plan bent te gaan gebruiken). (Dus deselecteer de kruisvakjes in de kolom "Enable" bij NetInfo, LDAPv2, en/of LDAPv3.) Als deze diensten aan staan kan dat leiden tot oponthoud bij het opstarten.
    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=107279

  25. Classic doet lang over het opstarten

    Als Classic veel tijd nodig heeft om te starten zijn er twee oorzaken waar je direct aan moet denken. Waarschijnlijk laat je OS 9 het geheugen testen, en/of laat je OS 9 zoeken naar servers op een netwerk. In beide gevallen is de oplossing simpel. Maak OS 9 de opstartschijf in je Systeemvoorkeuren en herstart in OS 9. Je kunt de geheugentest die bij het opstarten wordt uitgevoerd uitschakelen door het regelpaneel "Geheugen" te openen terwijl je de Optie- en de Commando-toets ingedrukt houdt. In het venster dat verschijnt zie je onderaan een sectie die normaal verborgen is, en hier kun je de Startup Memory Test deselecteren. Maak je geen zorgen, normaal is deze test overbodig, dus je kunt hem gerust uitschakelen.

    Kijk nu in de map Servers in de Systeemmap van OS 9 of daar aliassen staan van servers waarmee je Mac in het verleden verbonden is geweest maar die je nu niet meer nodig hebt bij het opstarten. Als je zulke aliassen vindt: weg ermee.

    Als je maar zelden onder OS 9 opstart zijn er nog een paar mogelijkheden om het opstarten van Classic te versnellen. Classic wordt er ook stabieler door. Maar deze instellingen moet je terugzetten als je ooit veel werk wilt doen onder OS 9.

    Ten eerste kun je Virtueel geheugen uitschakelen in het Geheugen regelpaneel van OS 9.

    Verder kun je met de Extensiebeheer extensies van OS 9 uitschakelen die voor Classic niet nodig zijn, omdat als Classic draait veel functies van OS 9 door OS X worden afgehandeld. Door Extensiebeheer te gebruiken in plaats van de extensies te verwijderen kun je betrekkelijk eenvoudig teruggaan naar een volledige versie van OS 9 mocht dat nodig zijn.

    Op deze pagina vind je een lange lijst van regelpanelen en extensies die je niet nodig hebt. Met dank aan OSXfaq, http://www.osxfaq.com , en Bob "Dr. Mac" LeVitus:
    http://www.osxfaq.com/dailytips/02-2002/02-28.ws

  26. Beschadigd OS 9 lettertype verhindert OS X op te starten / laat programma stuklopen / blauw scherm

    Mac OS X controleert bij het opstarten de lettertypen in je OS 9 Lettertypenmap, zelfs als Classic niet wordt gestart. Hierdoor loopt het opstarten van OS X soms niet goed af, als de map een onbruikbaar lettertype bevat (zelfs al kan Mac OS 9.1 met dit lettertype wel opstarten). Je blijft dan zitten met een eindeloos draaiende strandbal-cursor. Een slecht lettertype kan ook de oorzaak zijn dat een programma dat dat lettertype gebruikt, stukloopt of het veroorzaakt een blauw scherm. Als je een blauw scherm krijgt, betekent dat dat het gedeelte van het OS dat het beeldscherm regelt, de WindowManager, stukgelopen is.
    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=106464

    Je kunt proberen je lettertypen om beurten opnieuw te installeren, maar dat kan veel tijd kosten, en misschien weet je niet eens zeker of je probleem wel met lettertypen te maken heeft.

    FontAgent Pro, een commercieel gereedschap van Insider Software, kan beschadigde lettertypen snel herkennen en afhandelen.
    http://www.insidersoftware.com/products/fontagentpro/

    In sommige gevallen heb je misschien een raar document dat niet kan worden geprint. Het veranderen van het lettertype werkt dan misschien niet. Maar het kopiëren van de tekst in een nieuw document waar een ander lettertype is geselecteerd, werkt wellicht wel.Dit probleem schijnt voor te komen bij lettertypes die een ".t1" extensie hebben. FontAgentPro zou ook in staat moeten zijn dergelijke problemen op te sporen en te verhelpen.

    Meer over lettertypen onder OS X:
    http://www.apple.com/creative/fonts/

    Gratis handleiding: Using and Managing Fonts in Mac OS X
    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=75494

  27. Telefoonverbinding verbroken

    Als je het probleem hebt dat je telefoonverbinding (dus je modemverbinding met het internet) na een minuut of twee verbroken wordt met de gevreesde boodschap 'De internetverbinding is verbroken omdat de andere zijde niet reageerde', probeer dan alle poorten op de actieve (de modempoort) na uit te schakelen in de Netwerk Systeemvoorkeuren. Zie Item # 3, hierboven, voor details hoe je dat doet.

    Zie ook Item # 29, hieronder.

  28. Bestandsuitwisseling tussen OS X en OS 9

    Een aantal mensen hebben gemeld dat ze bestandsuitwisseling niet aan de praat kregen tussen een Macintosh met OS X en een andere Macintosh waarop OS 9 draait. Een mogelijke oplossing is, domweg te controleren of AppleTalk wel aan staat. AppleTalk staat standaard uit onder OS X. Het moet handmatig aangezet worden in de Systeemvoorkeuren (in het Applemenu). Kies het Netwerkvoorkeuren paneel, klik op de tab "AppleTalk", kies "Maak AppleTalk actief" en klik op "Toepassen".

    Een andere gebruiker meldt dat hij het probleem heeft opgelost door een nieuwe locatie aan te maken in het Netwerkvoorkeuren paneel. Ook al stelde hij alles precies zo in als voorheen, hierna was herstarten van beide systemen voldoende om bestandsuitwisseling te laten werken.

  29. Modem-problemen onder 10.2.4

    Veel mensen met een interne Apple modem hebben geschreven dat ze problemen hebben met hun internetverbinding na de update naar OS X 10.2.4.

    Een gedeeltelijke oplossing is om "enable compression and error correction in modem" uit te vinken in het Netwerkvoorkeuren paneel. Hoewel het slechts een gedeeltelijke oplossing is (het gebrek aan hardware compressie en foutcorrectie zal tot een minder dan optimale verbindingssnelheid leiden), werkt hij behoorlijk.
    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=25387

    Sommige mensen meldden dat het ook hielp om de PPP tab te selecteren in het Netwerkvoorkeurenpaneel, vervolgens op de PPP Opties... knop te klikken en zorgen dat "Stuur PPP echopakketten" en "Gebruik TCP headercompressie" niet aangevinkt staan bij de "Verdere Opties."

    Een betere oplossing is om de Systeemextensies te vervangen die horen bij de PPP stack. Je moet zes bestanden vervangen door de oudere versies op je OS X 10.2 installatie CD. (Het zou nog beter zijn als je de versies kon gebruiken van een backup van 10.2.3.) Dit kan met Pacifist:
    http://www.charlessoft.com/
    Haal de oudere versies van deze bestanden van je OS X 10.2 installatie CD met Pacifist en vervang de nieuwe versies met deze oudere terwijl je opgestart bent in OS 9.

    De zes bestanden zitten in de map: /System/Library/Extensions

    Het zijn:

    InternalModemSupport.kext
    InternalUSBModem
    PPP.kext
    PPPoE.ppp
    PPPSerial.ppp
    PPTP.ppp

    http://discussions.info.apple.com/WebX?14@55.dpE6acNjhwW.3@.3bbf50fa

    Er gaan verhalen dat een andere complete oplossing (die niet vereist dat je de bestanden vervangt die bij de PPP stack horen) bestaat uit het eenvoudigweg vervangen van het Apple interne modem script door die versie die hoort bij OS 8.6. Je kunt die hier vinden: Systeem map --> Extensies --> Modem Scripts.) Installeer dit script in deze OS X map: Bibliotheek/Modem Scripts.

    Brian Christmas heeft die OS 8.6 modem scripts beschikbaar als download op zijn website.
    http://www.nehaia.dk/bchristmas/modem%20scripts/Scripts%20from%208.6%20updater.sit
    Brian heeft elk script hernoemd zodat ze niet conflicteren met de bestanden die je al hebt, en deze ook niet verwijdert. Laat ze gewoon op je Library/Modem Scripts folder vallen, kies een nieuwe in Systeemvoorkeuren
    http://glclk.about.com/?zi=5/Nxw
    log vervolgens uit en log daarna weer in. Er zitten ook Extensies bij de scripts in de download maar die heb je niet nodig voor Jaguar.

    In plaats daarvan kun je misschien deze aangepaste versie van het OS 8.6 script proberen, van George Baltzell. In feite werkt dit script misschien nog beter dan de originele versie. Men zegt dat het de snelheid verhoogt, en bovendien de compatibiliteit verbetert met de modems van je ISP.

    http://associate.com/00_files/00_files/Networking/apple-56k-internal-modem-scripts.hqx

    George Batlzell heeft een webpagina met enkele algemene modem tips en links naar licht gewijzigde versies van zijn scripts.
    http://fun.bestdsl.net/~gbaltzell/mac_modem.html

    http://www.macintouch.com/modemproblems04.html

    Noot: Wanneer je een PowerBook G3 hebt, een iMac, een 'blue and white' G3 of een Power Macintosh G4 (PCI en AGP) is er een belangrijke firmware update voor je.
    Apple Modem Updater 2.0
    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=85018

    MacFixIt heeft een manier voor het oplossen van internetverbindingsproblemen als het bovenstaande niet helpt. Helaas moet je dan wel de Terminal gebruiken:
    Voor degenen die nog steeds kampen met problemen met hun internetverbinding onder Mac OS X 10.2.4, op veel systemen kan het gebruiken van het volgende Terminal-commando uitkomst bieden:
    lookupd -flushcache
    http://www.macfixit.com/article.php?story=20030402022631895 (Deze pagina kan alleen maar bereikt worden door MacFixIt abonnees.)

  30. OS X 10.2.4 Datum en Tijd problemen

    Sommige Mac-gebruikers, met name die met dual processor Macs, zien na de upgrade naar Mac OS X 10.2.4 hun datum terugschieten naar 1969 of 1970 als ze hun Mac uitgezet hebben.

    Als je "Toon info" selecteert bij een aantal bestanden in deze (onzichtbare) directory (je hebt wel een programmaatje nodig dat deze map zichtbaar maakt, ook als je opstart vanuit OS 9):
    /usr/share/zoneinfo
    zul je zien dat sommige bestanden bestandgrootte "nul" hebben. Deze bestanden zijn beschadigd. Om het probleem op te lossen moet je deze beschadigde bestanden vervangen door goede kopieën van een (normaal werkende) installatie van OS X.
    http://www.macintouch.com/mosxreader10.2pt53.html

    Je kunt onzichtbare mappen zichtbaar maken met InVisibles
    http://www.tice.de/m4e/a_downloads/invisibles_macosx_e.sit

    Een alternatief is het draaien van de 10.2.4 Combined Updater (die je bij Apple kunt downloaden) bovenop je installatie van OS 10.2.4. Sommige mensen hebben geschreven dat dit het probleem verhielp.
    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=70168
    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=107297

    Apple heeft een KnowledgeBase artikel over dit probleem:
    http://www.info.apple.com/kbnum/n25374
    Maar dat biedt slechts een geïmproviseerde oplossing (verbinding maken met een netwerktijdserver die steeds opnieuw de datum en tijd juist instelt), en geen definitieve. En sommige mensen hebben hier dus weinig aan.

    Opgelost! Dit probleem is opgelost door OS X update 10.2.5
    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=25405

  31. Problemen bij handmatig indexeren

    OS X indexeert bestanden op je harde schrijf (automatisch in de achtergrond of handmatig via het Get Info venster) zodat je er razendsnel doorheen kunt zoeken. OS X heeft in iedere map een onzichtbare index voor die specifieke map. Er is niet ergens een groot index-bestand zoals onder OS 9. Het indexbestand in iedere folder heet .FBCindex.

    In sommige gevallen hebben mensen via het Get Info venster een folder handmatig willen indexeren. Na het geven van het commando gaf de status aan dat er werd "geïndexeerd" maar het indexeren werd niet voltooid.

    Om dit op te lossen moet je opstarten in OS 9 en het .FBCIndex bestand in de bewuste map weggooien.

  32. De lijst met geïnstalleerde updates in het Software Update regelpaneel is leeg, zelfs na een succesvolle installatie

    Update Fixer, een shareware gereedschap van Matt Carrell, lost een bekend probleem op in Mac OS X waarbij Software Update er niet in slaagt om te loggen welke updates geïnstalleerd zijn. Dit probleem wordt beschreven in AppleCare Document #107136.
    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=1071
    Upgraden van Jaguar versies of het repareren van rechten lost dit probleem niet op, maar Update Fixer wel.
    http://homepage.mac.com/xapplimatic/Xoftware/UpdateFixer.html

  33. Repareren van schijfrechten niet mogelijk

    Bij een aantal gebruikers blijkt dat de "Verifieer schijfrechten" en "Repareer schijfrechten" knoppen in Schijfhulpprogramma grijs zijn (en dus onbruikbaar), in het bijzonder na updaten naar Mac OS X 10.2.4. Dit wordt veroorzaakt door de afwezigheid van een aantal benodigde package bestanden in de /Bibliotheek/Receipts map.

    In de meeste gevallen zullen gebruikers met dit probleem zogenaamde "ontvangen" (.pkg) bestanden uit deze map verwijderd hebben, er vanuit gaand dat deze bestanden niet nodig waren. Echter, in deze bestanden staat de informatie die Schijfhulpprogramma nodig heeft om de rechten te repareren.
    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=106900

    Om dit probleem te verhelpen moet je de Jaguar (OS X 10.2) Install Disc 1 in je Mac stoppen en dubbelklikken op het CD icoon. Open dan de /Systeem/Installatie/Packages map om de volgende bestanden naar je /Bibliotheek/Receipts map te kopiëren. Dit zal Schijfhulpprogramma in staat stellen om weer normaal te functioneren.

    BaseSystem.pkg
    AdditionalApplications.pkg
    AdditionalFonts.pkg (indien geïnstalleerd)
    alle benodigde packages die eindigen op "PrinterDrivers.pkg"
    en
    alle geïnstalleerde taalpackages.

    Als alternatief zou je deze bestanden kunnen kopiëren van een andere Mac met Mac OS X 10.2.x of van een back-up met die systeemversie.

    http://www.macintouch.com/mosxreader10.2pt55.html#mar19

  34. Harde schijf kan niet geïndexeerd worden

    Sommige mensen blijken niet langer hun harde schijf te kunnen indexeren, waardoor er niet zo snel meer *in* bestanden gezocht kan worden. Het verwijderen van de map FindByContent in:

    Bibliotheek/Indexes/FindByContent

    biedt soelaas. Deze procedure is identiek aan het verwijderen van de voorkeuren van een problematisch programma.
    Meer informatie over indexeren vindt je hier:
    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=61181

  35. FruitMenu vertraagt het starten van applicaties

    Een aantal gebruikers van FruitMenu, een programma wat je Apple menu aanpast, klaagt over vertragingen van het starten van applicaties.
    http://www.unsanity.com/haxies/fruitmenu/

    Het lijkt erop dat het voorkeurenbestand van FruitMenu eenvoudig gecorrumpeerd kan raken.

    Om dit te corrigeren moet je het bestand "com.unsanity.fruitmenu.plist" uit je voorkeuren map verwijderen.
    http://www.macosxhints.com/article.php?story=20021218055429153

    Sommige mensen zeggen zelfs dat het verwijderen van alle Unsanity producten geheugenproblemen kan oplossen.
    http://www.applelinks.com/articles/2002/12/20021220135143.shtml

  36. Kan niet opstarten vanaf een externe FireWire Drive

    Bepaalde Macs kunnen niet opstarten van een externe FireWire disk, ongeacht welk OS is geïnstalleerd. De Power Macintosh G3 (Blue & White) en de Power Mac G4 (PCI Graphics) modellen kunnen niet opstarten van FireWire drives.

    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=58606
    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=58238

    En opstarten vanaf een FireWire drive in OS X kan ook problemen opleveren. Dit Apple KnowledgeBase document van tijdens de ontwikkeling van OS X:

    http://manuals.info.apple.com/Apple_Support_Area/Manuals/mac_os/ReadBeforeYouInstall.PDF

    zegt: "Het installeren van Mac OS X op een FireWire of USB disk wordt niet ondersteund." Ik ben er niet in geslaagd informatie te vinden bij Apple die aangeeft dat de meer recente versies van OS X dit wel doen.

    Sommige mensen zijn echter nog steeds in staat om OS X te installeren op hun FireWire drives en hun Macs hiervan te laten opstarten. Sommigen deden dit door simpelweg OS X te installeren vanaf de CD-ROM's waarop het geleverd werd. Anderen hebben hun toevlucht gezocht tot Carbon Copy Cloner om een bootable versie van OS X op hun external FireWire disk te krijgen.
    http://software.bombich.com/ccc.html

  37. Schermresolutie en geometrie-instellingen verloren bij elke start

    Gebruikers van oudere Macs 233/266 enzovoorts.(de "tray loading" modellen) melden dat hun Macs hun schermgeometrie- en schermresolutie-instellingen verliezen wanneer zij opstarten in OS X. Het probleem lost zich op wanneer zij terug opstarten in Mac OS 9. Het probleem is beschreven in de volgende discussieforums (en andere):
    http://forums.osxfaq.com/viewtopic.php?t=2668&highlight=geometry
    http://forums.osxfaq.com/viewtopic.php?t=2740&highlight=display+settings
    http://discusssearch.info.apple.com/WebX?128@214.VtHZatEveo8.32@.3bb9bd64
    http://www.stevesobek.net/weblogs/display.html

    Ik zou het op prijs stellen van iemand te horen die een oplossing of work-around voor dit probleem weet.

    Update: Er is een work-around (maar geen oplossing) bedacht met QuicKeys. Je activeert de work-around met een enkele sneltoets. Daarna:
    - opent hij de Systeemvoorkeuren
    - opent hij het Schermenpaneel
    - past hij de geometrie-instellingen aan je beeldscherm aan
    - sluit hij de Systeemvoorkeuren.
    Je kunt het QuicKeys script (dat je alleen kunt draaien als je in het bezit bent van het commerciële gereedschap QuicKeys)
    http://www.quickeys.com/products/qkx.html
    downloaden door hier te klikken.

    Apple's 10.2.4 Update lost dit probleem op.

  38. Error 95/Kan Disk Images niet mounten

    Apple's OS X 10.2.3 update introduceerde een moeilijk aan te pakken bug. Je herkent het aan de mededeling "error 95, no mountable disk systems" als je een disk image wilt openen met Disk Copy. Gevolg hiervan is dat disk images van nieuwe software niet gemount kunnen worden en de software dus niet geïnstalleerd kan worden.
    http://pub4.ezboard.com/fmacnightowlmessageboardfrm12.showMessage?topicID=197.topic
    http://discussions.info.apple.com/WebX?127@215.5p8ZaF7kgoM.0@.ee6b280
    http://discussions.info.apple.com/WebX?50@215.5p8ZaF7kgoM.4@.3bbd9abd

    Volgens mij veroorzaken verschillende dingen samen dit probleem. Hierdoor kunnen verschillende oplossingen bij de ene gebruiker wel en bij de ander niet werken. Zelfs na het succesvol repareren van dit probleem, met behulp van een van de onderstaande oplossingen, kan het oorspronkelijke disk image bestand niet worden gerepareerd. Je zult de software opnieuw moeten downloaden. En zelfs als een of meer van de onderstaande oplossingen werken, zijn deze in sommige gevallen (bijvoorbeeld na uit- en weer inloggen) slechts tijdelijk.

    Het meest frustrerende aan dit probleem is dat niet iedereen er last van heeft; sommigen hebben er van het ene op het andere moment last van, anderen weten het probleem helemaal op te lossen terwijl weer anderen dat helemaal niet lukt.

    Mogelijke oplossingen:

    - log uit en weer in (via Apple menu.)

    Apple heeft onderstaand artikel toegevoegd aan zijn Knowledge Base, over dit probleem. Het bevat ook een mogelijke oplossing:
    http://www.info.apple.com/kbnum/n106345

    Sommige mensen melden dat het gebruiken van het programma Mount om disk images uit te pakken, in plaats van Apple's Disk Copy, hun problemen oploste. (Anderen zeggen dat het niet hielp.)
    Mount
    http://mount.houchin.us/

    Weer anderen vertelden dat ze een disk image dat niet goed uitgepakt werd op DropDMG
    http://www.c-command.com/dropdmg/
    lieten vallen om het bestand te repareren en dat het vervolgens wel met Disk Copy geopend kon worden.

    Zo kan het ook voorkomen dat .dmg bestanden als ze worden gedownload een TEXT file type bevatten, zodat je Mac probeert ze met het verkeerde programma te openen. Als je een dergelijk verkeerd bestand op DMG Fixer's venster laat vallen wordt het bestand gerepareerd en zou het gewoon te openen moeten zijn met Disk Copy.
    http://www.mkd.cc/files/apps/DMGFixer101.dmg.sit

    SubRosaSoft ImageMounter kan wellicht helpen bij het Error 95 probleem. Het gebruikt de Hard Disk Image driver (ingebouwd in het systeem) om een disk image te mounten, en gaat voorbij aan de normale foutencontrole (checksumming) zodat oudere disk images kunnen mounten.
    http://subrosasoft.com/thestore/product_info.php?cPath=74_83&products_id=396

    Ik vermoed dat dit uiteindelijk de oplossing is voor dit probleem voor degenen die niet in staat waren dit op een andere manier op te lossen.

    Het Error 95 probleem kan het gevolg zijn van een probleem met de "unknown user" op je OS X systeem. De unknown user is een van de verborgen ID's, zoals "root," die een speciale functie heeft onder UNIX.

    Hier is een manier om na te gaan of het "unknown user" probleem je error 95 veroorzaakt, en hoe je het probleem verhelpt als dat inderdaad het geval is.

    Verifieer het bestaan van de unknown user:

    Er zijn twee manieren om na te gaan of de "unknown user" ontbreekt op je systeem:

    A. Met NetInfo Manager

    1. Open NetInfo Manager (in de Computer > Mac OS X > Applications >Utilities map)
    2. In de middelste kolom, selecteer je (klik je één keer op) Gebruikers.
    3. De kolom rechts daarvan zou een lijst van gebruikers moeten weergeven. Kijk of "unknown" in deze lijst voorkomt.

    B. De 'Get Info' methode

    1. Selecteer een willekeurig bestand, bij voorkeur een die jij bezit (anders moet je je eerst identificeren).
    2. Klik op Get Info (Commando+I of Apple+I).
    3. Selecteer het driehoekje voor Eigendom en Permissies.
    4. Klik op het slot-icoontje.
    5. Klik op de dubbele pijl naast het "Eigenaar: " veld.
    6. In de lijst van potentiële gebruikers die verschijnt zou "unknown" moeten voorkomen.

    Om de "unknown user" opnieuw aan te maken als hij niet op je systeem voorkomt:

    1. Open NetInfo Manager.

    2. Klik op het slot-icoontje linksonder om te identificeren.

    3. In de middelste kolom selecteer je Gebruikers. De kolom hier rechts van zou de lijst van gebruikers moeten weergeven.

    4. Markeer/selecteer "nobody"

    5. In het Bewerk-menu selecteer je Dupliceer; Of toets Commando+D (Apple+D). Dit maakt een nieuwe gebruiker, "nobody copy." aan.

    6. Selecteer de nieuwe aangemaakte gebruiker "nobody copy."

    7. In de onderste helft van het tweedelige scherm zie je Eigenschappen en Waarden voor "nobody copy." Je zult een paar Waarden voor "nobody copy" moeten aanpassen om hem "unknown"te maken -- dit zal "nobody copy" veranderen in "unknown." Hieronder staan de standaardwaarden voor unknown:

    Property Values
    expire 0
    realname Unknown User
    name unknown
    passwd *
    uid 99
    _writers_passwd unknown
    change 0
    shell /dev/null
    home /dev/null
    gid 99

    8. Verander de volgende Eingenschappen in de eigenschappen van de tabel onder stap 7: realname, name, uid, _writers_passwd, gid. Dit doe je door op de Values te dubbelklikken .

    9. In de menubalk selecteer je Domain > Save Changes.

    10. Update de kopie van de database als je zeker bent van de wijzigingen.

    11. Je zou moeten zien dat "nobody copy" veranderd is in "unknown"

    12. Sluit NetInfoManager af.

    Waarschijnlijk moet je nu herstarten.

    http://pub134.ezboard.com/fmacnightowlmessageboardfrm12.showMessageRange?to
    picID=197.topic&start=121&stop=135

  39. OS 9 of OS X wil niet opstarten/Laptop batterij toont dood/Reset NVRAM

    De NVRAM van je computer houdt de instellingen bij voor het opstarten van je Mac en voor de interactie met sommige randapparatuur. Wanneer deze instellingen corrupt worden gedraagt je Mac zich vreemd.

    Als je Mac niet terug wil opstarten in OS 9 (verondersteld dat je model kan opstarten in OS 9) of vice-versa (dat je vanuit OS 9 niet meer in OS X kan opstarten), tracht dan de NVRAM te resetten.

    Zo ook zijn er meldingen dat sommige Powerbook/iBook laptops niet willen draaien op de batterij en wel met de adapter. Er zijn meldingen dat het resetten van de NVRAM de batterij van je laptop tot leven brengt.

    Volgens sommige meldingen kun je bepaalde vervelende problemen die niet op een andere manier te verhelpen zijn, oplossen door NVRAM in Open Firmware te resetten. Alleen heeft niemand mij duidelijk kunnen maken wat die problemen zijn. De oplossing werkt als volgt:

    1. Houd bij het opstarten Optie + Commando + O + F ingedrukt
    2. Tik "reset-nvram", sluit af met Return, tik dan "set-defaults", Return, "reset-all" en sluit weer af met Return. (De aanhalingstekens niet intikken.)
    3. Om Open Firmware te verlaten tik je "bye" of "mac-boot" (zonder aanhalingstekens).

    Hier kun je er meer over lezen:
    http://forums.osxfaq.com/viewtopic.php?t=2016
    http://www.appletechs.com/archives/00000043.html

    Een gebruiker meldt: "Ik heb een rev.a iMac 233 (bondi) die ik wilde opwaarderen van X.1 naar X.2. De computer wilde niet opstarten vanaf de Jaguar installatie-cd. Hij liet alleen maar urenlang de grijze appel en bewegende lijn zien. Ik resette het NVRAM, en startte opnieuw vanaf de Jaguar CD-ROM. Nu verloopt de installatie probleemloos!"

    Een andere gebruiker meldt "Het [opstarten in Open Firmware] verhelpt over het algemeen veel raar gedrag van USB-apparaten. Bijvoorbeeld als een toetsenbord of muis niet goed werkt terwijl alle instellingen wel degelijk kloppen. Of als je Harmon Kardon USB luidsprekers hun instellingen van het geluid kwijtraken bij herstarten, dan is de open firmware reset meestal voldoende om het probleem op te lossen."

    "En ook als je bijvoorbeeld onder 9 opstart en je krijgt een knipperend vraagteken terwijl je zeker weet dat 9 er is, en je kunt op geen enkele andere manier terug naar 10 (zoals door de "X" ingedrukt te houden tijdens het herstarten, Startup Manager gebruiken, etc.), dan kun je opstarten in open firmware en de opdracht "set-defaults," tikken, gevolgd door Return, en dan "mac-boot" tikken, ook weer gevolgd door Return, en dan zou je opstartschijf weer de standaard moeten zijn, namelijk OS X."

    "...[M]ijn PowerBook (2000/Pismo/400 mhz) kan soms niet meer opstarten als een USB-apparaat of -hub, of meerdere FireWire apparaten zijn aangesloten. Ik krijg een grijs scherm met de cursor in de linkerbovenhoek; of soms een blauw scherm met niets erop. Reset van de NVRAM verhelpt het probleem voor enkele dagen."

    Zie ook Item #38, hieronder.

  40. OS X wil niet opstarten/OS X Files, verwijderd door gebruiker, zijn zichtbaar onder OS 9

    Een aantal mensen lieten mij weten dat hun Mac plots niet opstart onder OS X. Aliassen naar de "etc" en "var" mappen in OS X zijn zichtbaar in het hoofdvenster van je schijf, als je opstart in Mac OS 9. Velen verwijderen deze bestanden om hun Mac netjes te houden. Ongelukkig genoeg, breekt dit OS X.

    Apple biedt hier een oplossing voor dit probleem:
    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=106908

  41. Generieke iconen/Bureaublad dient herbouwd

    Dit probleem is frustrerend voor doorgewinterde Macintosh-gebruikers, want het eerste waar ze naar zoeken is het equivalent voor het Bureaublad heropbouwen onder OS X. Er is geen equivalent. Nog frustrerender is dat de wijze van handelen onder OS X 10.2 helemaal anders is dan in de vorige versies van OS X.

    Iconen in OS X 10.2 Jaguar worden onderhouden door 'Launch Services'. Anders dan OS 9 wordt de database gebruikt door OS X, automatisch herbouwd telkens wanneer je inlogt als een gebruiker (inclusief de automatische login als je machine slechts een gebruiker kent). Al is het vanwege deze frequente automatische heropbouw zeer onwaarschijnlijk dat onder OS X je applicatie- of documenticoon hun 'creator' zullen verliezen, kan het toch gebeuren.

    Gebruik dan eerst SubRosaSoft RebuildDesktopX:
    http://subrosasoft.com/thestore/product_info.php?products_id=397
    Gewoonlijk helpt dit. SubRosaSoft RebuildDesktopX is gratis.

    Als SubRosaSoft RebuildDesktopX niet werkt, zal je deze bestanden handmatig dienen te verwijderen:

    com.apple.LaunchServices.LocalCache.csstore
    en 2 bestanden met de namen
    com.apple.LaunchServices.UserCache.csstore

    locaties:
    Library/Caches/com.apple.LaunchServices.LocalCache.csstore
    ~home/library/caches/com.apple.LaunchServices.UserCache.csstore
    private/var/root/library/caches/com.apple.LaunchServices.UserCache.csstore

    Na het verwijderen van deze bestanden log je uit, en dan weer in.

    Een bespreking van dit probleem kun je hier vinden:
    http://forums.osxfaq.com/viewtopic.php?t=2293



Meer hulp bij of informatie over OS X

Deze site gaat alleen over algemene problemen met OS X.

Om meer te weten te komen over de wat minder vaak voorkomende problemen bij OS X raad ik je aan eens te kijken op:
MacFixIt
http://www.macfixit.com

Als je op zoek bent naar hints voor het gebruik van OS X, kijk dan hier:
OS X Hints
http://www.macosxhints.com/

Ook het boek: Mac OS X Killer Tips van Scott Kelby (hoofdredacteur van het Mac Design Magazine) is een aanrader.
http://www.scottkelbybooks.com/new/MacOSX.html

Evenals Dan Frake's boek: Mac OS X Powertools
http://www.MacOSXPowerTools.com/

Paul Taylor publiceert een PDF nieuwsbrief over Mac OS X met de naam Hints and Tips. De nieuwsbrief is te downloaden vanaf zijn website.
http://www.mac-hints-tips.com

Als je meer wilt leren over OS X 10.2 Jaguar, lees dan:
OS X: The Missing Manual, 2nd Edition
Er is geen beter boek voor de gemiddelde gebruiker om Mac OS X te leren. David Pogue is een onderhoudende schrijver terwijl hij nauwkeurig blijft en makkelijk te begrijpen.
http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0596004508/qid=1037670923/sr=1-1/ref=sr_1_1/103-5986448-3804666?v=glance&s=books

Jeff Biggus biedt een zeer goede webpagina HyperJeff OS X,met een zeer grote, goed georganiseerde reeks OS X programma's, links, naslagwerken, en zo meer. Als je Os X gebruikt vindt je zeker iets van je gading op deze site.
http://osx.hyperjeff.net/

Je kunt je abonneren op een goede discussielijst over OS X op:
http://www.osxlist.com/

A. Brody heeft een aardige pagina over het versnellen van OS X:
http://www.macmaps.com/Macosxspeed.html

Hier is een zeer goede handleiding die uitlegt hoe Classic werkt onder OS X:
http://www.informit.com/content/index.asp?product_id=%7B6DCB138A-0465-4633-9891-1D2A20A68F23%7D

Als je soms nog opstart in OS 7/8/9, en problemen met deze versies van het Mac OS wil oplossen, is deze pagina van Tom Calvert nog steeds behulpzaam:

Mac Troubleshooting and Maintenance
http://www.geocities.com/texas_macman/MacTroubleshoot.html

TidBITS is een gratis e-mail- en Webpublicatie met nieuws over interessante producten en gebeurtenissen in de Macintosh-gemeenschap.
http://www.tidbits.com/

Als je suggesties hebt voor deze website, hoor ik die graag.
Zend ze naar:
Randy B. Singer, randy@macattorney.com

Veel dank aan iedereen die aan deze pagina heeft meegewerkt!

Over de schrijver:
Randy B. Singer is:

Ben je een advocaat die Macintosh gebruikt of werkzaam in het recht (ook rechtenstudenten), abonneer je dan gratis op The MacAttorney Newsletter; stuur een e-mail naar: randy@macattorney.com, met het woord "subscribe" als onderwerp.

Over de vertalers:
Deze pagina werd vertaald door vrijwilligers van TidBITS-Nederlands:

Verder werkten mee:

TidBITS is een gratis, wekelijkse, elektronische publicatie, die U het laatste nieuws, beschouwingen en besprekingen brengt over de personal computer industrie, altijd met de nadruk op de Macintosh en het Internet. Je kan meer informatie vinden over TidBITS op de TidBITS homepage of ons bereiken via deze pagina.